Το παρελθόν και το παρόν του τεχνητού χορτοτάπητα

- Nov 28, 2020-

Η τεχνητή τύρφη έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για περισσότερο από 50 έτη λόγω της ανώτερης απόδοσής της έναντι της φυσικής τύρφης. Μια μέρα τον Απρίλιο του 1966, χιούστον διαστημικό στάδιο θόλο, γνωστή ως "το όγδοο θαύμα του κόσμου", ήσυχα περίμενε την έναρξη του πρωταθλήματος μπέιζμπολ. Αλλά αυτό που μπορεί να μην είναι καν γνωστό στους θεατές που περιμένουν για την αποδοχή ήταν ότι ήταν μάρτυρες μιας ιστορικής στιγμής: το πρώτο τεχνητό χλοοτάπητα στον κόσμο, το γκαζόν Astro, τέθηκε στο γήπεδο του μπέιζμπολ πριν από το παιχνίδι άρχισε.


Ο λόγος για τον οποίο η τεχνητή τύρφη είναι επίσης γνωστή ως γκαζόν Astro είναι επειδή η αμερικανική εταιρεία Astro ήταν η πρώτη που εφηύρε τεχνητό γκαζόν. Τεχνητό χλοοτάπητα χωρίς πότισμα και λίπανση, χαμηλό κόστος συντήρησης, λιγότερο επηρεάζονται από το κλίμα και τις καιρικές συνθήκες, μακροπρόθεσμη αντοχή και καλή οπτική εμφάνιση, σύντομα σάρωσε τον κόσμο.


Ωστόσο, εκείνη την εποχή, η υφή του τεχνητού χλοοτάπητα δεν ήταν τόσο ευέλικτη και ελαστική όσο αυτή του φυσικού χλοοτάπητα. Η τεράστια δύναμη τριβής προκάλεσε τραυματισμούς στους αθλητές συχνά, και μάλιστα προκάλεσε μια ειδική ασθένεια - Astro toe. Ως αποτέλεσμα, ο πρόσφατα αυξανόμενος τεχνητός χορτοτάπητας έχει παραμεληθεί. Το 1988, η Βρετανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία απαγόρευσε τη χρήση τεχνητού χλοοτάπητα σε επίσημες διοργανώσεις. Από τότε, η FIFA έχει απαγορεύσει επίσης τη χρήση τεχνητού χλοοτάπητα.


Αργότερα, με την εφαρμογή νέων υλικών όπως το πολυαιθυλένιο (PE) και το πολυπροπυλένιο (PP) και τις νέες τεχνολογίες, η απόδοση του τεχνητού χλοοτάπητα έχει βελτιωθεί σημαντικά. Το 2003, πλαστικός χειρουργός νομοσχέδιο Bashir είπε σε μια έκθεση έρευνας ότι μακροπρόθεσμα, τεχνητό χλοοτάπητα είναι ασφαλέστερη από ό, τι φυσικό χλοοτάπητα, επειδή η φυσική ανάπτυξη χλοοτάπητα είναι ασυνεπής, και η συνεχής φθορά θα επιβραδύνει την απαλότητα, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα του αστραγάλου ή άλλων τραυματισμών.


Με τη βελτίωση της απόδοσης και τη βελτίωση της κατανόησης των ανθρώπων, τεχνητό χλοοτάπητα είναι και πάλι δημοφιλής. Ειδικότερα, από την 1η Ιουλίου 2003, το τεχνητό χλοοτάπητα που έχει περάσει από την επιθεώρηση της FIFA έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει επίσημους ποδοσφαιρικούς αγώνες, και το τεχνητό χλοοτάπητα έχει όλο και περισσότερο χρησιμοποιείται σε όλα τα είδη των αγώνων. Για παράδειγμα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία, το τεχνητό χλοοτάπητα έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως.


Pe και PP είναι οι κύριες πρώτες ύλες


Από την άποψη της χημικής σύνθεσης, οι πρώτες ύλες του τεχνητού χλοοτάπητα είναι κυρίως PE και PP, και pvc και πολυαμίδιο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί. Η τεχνητή τύρφη με PE ως πρώτη ύλη έχει την μαλακότερη αίσθηση χεριών, την πιό στενή εμφάνιση και την αθλητική απόδοση στη φυσική χλόη, η οποία είναι ευρέως αποδεκτή από τους χρήστες, και είναι η ευρύτερα χρησιμοποιημένη τεχνητή πρώτη ύλη ινών χλόης στην αγορά η τεχνητή ίνα χλόης τύρφης με PP ως πρώτη ύλη είναι σχετικά σκληρή, η οποία είναι γενικά κατάλληλη για το γήπεδο αντισφαίρισης, την παιδική χαρά, το διάδρομο ή τη διακόσμηση, και η αντίσταση φθοράς του είναι ελαφρώς χειρότερη από το πολυαιθυλένιο


Ο τεχνητός χλοοτάπητας φιαγμένος από νάυλον είναι η πιό πρόωρη πρώτη ύλη της τεχνητής ίνας χλόης, η οποία ανήκει στην πρώτη γενεά της τεχνητής ίνας χλόης. Το μετάξι χλόης είναι μαλακό και τα πόδια αισθάνονται άνετα.


Από την πλευρά της υλικής δομής, ο τεχνητός χλοοτάπητας αποτελείται από τρία στρώματα υλικών. Το στρώμα ιδρύματος αποτελείται από το συμπιεσμένο εδαφολογικό στρώμα, το στρώμα αμμοχάλικου και την άσφαλτο ή το συγκεκριμένο στρώμα. Το στρώμα ιδρύματος απαιτείται για να είναι στερεό, μη παραμόρφωση, ομαλή και αδιαπέραστη επιφάνεια, δηλαδή, γενική συγκεκριμένη περιοχή. Λόγω της μεγάλης περιοχής του πεδίου χόκεϊ, το στρώμα ιδρύματος πρέπει να αντιμετωπιστεί καλά κατά τη διάρκεια της κατασκευής για να αποτρέψει την καθίζηση. Εάν το συγκεκριμένο στρώμα τοποθετηθεί, η ένωση επέκτασης πρέπει να κοπεί μετά από τη στερεοποίηση σκυροδέματος για να αποτρέψει τη θερμική παραμόρφωση επέκτασης και τις ρωγμές.


Το στρώμα ιδρύματος είναι ένα στρώμα buffer, που αποτελείται συνήθως από πλαστικά από καουτσούκ ή αφρό. Το ελαστικό έχει μέτρια ελαστικότητα και το πάχος είναι 3 ~ 5mm. Το κόστος των πλαστικών αφρού είναι χαμηλό, αλλά η ελαστικότητα είναι φτωχή, το πάχος είναι 5~10 χιλ., πάρα πολύ παχύ, ο χορτοτάπητας είναι πάρα πολύ μαλακός, και είναι εύκολο να κρεμήσει. Το ρυθμιστικό στρώμα πρέπει να προσκολλάται σταθερά στο βασικό στρώμα, γενικά με λευκό λατέξ ή καθολική κόλλα.


Το τρίτο στρώμα, επίσης το στρώμα επιφάνειας, είναι το στρώμα τύρφης. Σύμφωνα με το σχήμα επιφάνειας, υπάρχουν χνουδωτό χλοοτάπητα, δακτυλιοειδή σγουρά νάιλον μεταξωτό χλοοτάπητα, φυλλώδη τύρφη ινών πολυπροπυλενίου, διαπερατό χλοοτάπητα από νάιλον σύρμα, κλπ. Το στρώμα αυτό πρέπει επίσης να είναι κολλημένο σε πλαστικά από καουτσούκ ή αφρό. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, πρέπει να είναι πλήρως κολλημένη, πιεσμένη και κολλημένη με τη σειρά, χωρίς ρυτίδες.


Με την ανάπτυξη της αγοράς, η ανθρωπογενής χλόη στα υλικά, την τεχνολογία, την κατασκευή και άλλες πτυχές έχουν υποστεί τις μεγάλες αλλαγές, αυτές οι αλλαγές πρόκειται να κάνουν το τεχνητό χορτάρι πιό κοντά στο φυσικό χορτάρι στις αθλητικές επιδόσεις. Μπορεί να χωριστεί σε έξι στάδια: το πρώτο στάδιο είναι κυρίως κατασκευασμένο από νάιλον υλικό, το οποίο είναι παρόμοιο με χαλί και έχει κακή ελαστικότητα, έτσι δεν έχει καμία προστασία για τους αθλητές και είναι εύκολο να τραυματιστεί? το δεύτερο στάδιο αποτελείται κυρίως από υλικό PP και είναι γεμάτο με σωματίδια χαλαζία άμμου με υψηλή σκληρότητα? το τρίτο στάδιο αποτελείται κυρίως από υλικό PE, γεμάτο με χαλαζία και γεμάτο με σωματίδια από καουτσούκ, το οποίο έχει την ελαστικότητα της φυσικής χλόης και βελτιώνει σημαντικά την αθλητική απόδοση? Στο τέταρτο στάδιο, με την πιστοποίηση της FIFA ως πρότυπο, δίνει προσοχή στην κατασκευή της μηχανικής του συστήματος, όπως το ίδρυμα και την κατασκευή. Σε αυτό το στάδιο, εκτός από τα προϊόντα ματιών, υπάρχουν επίσης ίσια και κυρτά προϊόντα. Τα υλικά περιλαμβάνουν PE και PP ανάμειξη, PE και νάιλον ανάμειξη, και η αθλητική απόδοση ενισχύεται περαιτέρω? Στο πέμπτο στάδιο, χρησιμοποιείται κυρίως χόρτο μονονιών. Εκτός από την επιδίωξη των αθλητικών επιδόσεων, επιδιώκει επίσης μια πιο ιδανική εμφάνιση και δίνει μεγαλύτερη προσοχή στην κατασκευή του συστήματος? το έκτο στάδιο αποτελείται κυρίως από σγουρά χόρτα, το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για γήπεδο πύλης και γκολφ.